Perfectionisme

Op de basisschool had ik 99%. Mijn vader vertelde het aan iedereen die het kon horen. Ik werd op de vingers getikt. Waar heb je dat ene procent verloren? Alles moet nu perfect zijn.
Stel dat ik een negatief commentaar krijg, dan zou ik het niet mogen doen.
Je zult nooit de perfecte output bereiken.
Hoe meer ervaring en kennis je hebt,
hoe meer je de grenzen verlegt en hoe meer je tevredenheid.

Alles perfect willen doen en afleveren is een grote opdracht en last. Je uiterste best doen en proberen perfect te zijn is nog een grotere last. Het geeft een mentale druk met een impact op het emotioneel welzijn. Perfect betekent voldoen aan de behoeften van de mensen om je heen en jezelf.

Wat is “Perfect” en wie beslist dit? Perfectie voldoet aan een aantal normen en behoeftes worden hierbij ingevuld. Een ideaal beeld streeft men na. Wat men doet spiegelt men af aan het ideale. Niet voldoen aan dit ideale is niet voldoen aan verwachtingen. Jezelf en anderen teleurstellen. Ieder persoon heeft een aantal overtuigingen, ook jij. Beperkende overtuigingen dwingen je perfect zijn en doen. Hierdoor kan het in jouw beleving nooit af of goed. Je begint en kijkt wat er beter kan. Dit proces is een vicieuze cirkel. Doen, bekijken en verbeteren tot er deadline bereikt is.

Je kan bijvoorbeeld

Een definitie geven aan perfectie. Wat is perfect voor jou? Wanneer heb je een goed gevoel met wat je aflevert of doet? Criteria bepalen oor waaraan het moet voldoen of wanneer is het goed genoeg voor jou.

Gun jezelf een realistische tijd om een opdracht of uitdaging af te werken. De nadruk ligt op gunnen in plaats van de tijdsdruk. Leg de focus op het proces en niet op het resultaat. Is het proces in functie van jouw criteria dan is het resultaat tijdig klaar.

Merk groepsdruk op en doe er verder niets mee. Dit kan doordat je jouw criteria bepaald hebt. Groepsdruk kan ook een eigen invulling zijn. Gedachten als: “Ze zullen denken dat het niet goed is.” “ik ben niet zoals zij en ze zullen me laten vallen.” Feedback vragen brengt inzichten en ondermijnt deze gedachten.

Stuur me een mail en ik neem snel contact met jou op.