Angst

Ik ben bang.
Mijn hart klopt sneller.
Ik krijg angstaanjagende gedachten.
Waag het niet te reageren.
Bang voor wat er zou kunnen
gebeuren. Bang voor de reactie.

Wat doen onze hersenen en zenuwstelsels?
Onze zintuigen merken een enge gebeurtenis op. Bijna gelijktijdig geven de hersenen een reptielopdracht, vechten, vluchten of verstijven. produceert het lichaam adrenaline. Gelijktijdig worden er hormonen, endorfine, en adrenaline, aangemaakt om een nodige krachtinspanning te kunnen uitvoeren. Hierdoor is men soms verwonderd van de geleverde inspanning.

Een angstaanjagende gebeurtenis is een uitdaging voor de meeste mensen. In tegenstelling met een achtbaan in het pretpark en een enge film interpreteren de hersenen dit als niet echt als niet echt. De prikkels die angstsignalen uitlokken worden onmiddellijk herkend als niet gevaarlijk.

Is angst aangeboren of geleerd?

Gelukkig zijn een aantal angsten aangeboren. Vanaf het dak van een flatgebouw met 30 verdiepingen springen is geen goed idee. Niemand heeft je dit verteld toch ga je niet dicht bij de rand staan. Jouw hersenen geven een gevaarsignaal. Angst hebben we nodig om veilig te leven en overleven.

Angsten kunnen het gevolg zijn van ervaringen. Een nare of traumatische ervaring blijft in de hersenen opgeslagen. Krijg je een prikkel die een gelijkenis kan hebben met de de ervaring uit het verleden, kan jouw emotie hoog oplopen. In de hersenen komen chemische stoffen vrij en de herinnering is sterk.

Waar de angst zijn oorsprong ook heeft het kan je beklemmen, ontmoedigen of tegenhouden te functioneren.  Spreken voor een grote groep, falen, open ruimtes, relatiebreuk, afgewezen worden, verlies, … zijn enkele voorbeelden die invloed kunnen hebben angstgevoelens.

Angst onderdrukken of wegduwen is een tijdelijke oplossingen. Even het benauwd gevoel verdringen door hard werken, sporten, alcohol of andere middelen. De angst is even weg en komt net als een boemerang terug.

Je kan bijvoorbeeld

De situatie met de gedachten opmerken. Vaststellen welke impact die hebben op jouw emotioneel welzijn. De impact op jouw fysiek en functioneren vaststellen. Hierbij alle oordelen en veroordelingen weglaten. Enkel vaststellen.

De gedachten, gevoelens en wat er gebeurd noteren. Vermoedelijk heb je een lang intern gesprek. Noteer elk woord, elke zin. Jouw hersenen werken sneller dan je kan schrijven. Bij het noteren dwing je de hersenen meer te focussen op het schrijven. De focus verleg je langzaam van de angstgedachten en gevoelens naar het schrijven.

Daag jezelf uit. Brainstormen over al mogelijke oplossingen en alternatieven. Noteer elk punten. Brainstormen met een positieve focus. Je merkt de negatieve gedachten op en noteert enkel de positieve. “Wat als ik faal voor mijn examen?” “Wat als ik mijn werk verlies?” Om niet te falen kan ik …. En kan ik …. En kan ik …… Stel ik verlies mijn werk dan kan ik ….. En kan ik …. En kan ik ……

Stuur me een mail en ik neem snel contact met jou op